top of page

ניר גרזון, 48, מספר מנסיונו:

שטחי הגידול של עין חרוד מכילים 9,500 דונם. מתוכם 2,000 של גידולים אורגניים. מרבית הגידולים הם גד"ש -חיטה, תירס, חמניות, עגבניות, שום, בצל, אבטיח, גזר ותבלינים . 750 דונם הם מטעים שחלקם אורגניים. 2000 דונם הם גידולי בעל ללא השקיית עזר של חיטה, שעורה, תלתן, בקיה ואבטיח מללי. השטחים משתרעים ב-3 אזורים: בעמק בין הקבוץ לגלבוע (הגידולים האורגניים), במדרונות רמת יששכר ובכוכב הירדן. המונחים שמירת קרקעות והחייאת קרקעות שגורים בשיח עם ניר. עיבודים משמרי קרקע הכוללים אי-פליחה ומינימום הפרת פני השטח, העשרה בחומר אורגני (קומפוסט איכותי ללא פשרות), שיחים לתפיסת המים ומיתון הזרימה במורד השדה, סכרים ומערכות ניקוז לעודפי המים הם חלק בלתי נפרד מניהול השדות בתוואי שטח המדרונות.

 

עיבוד שטחי החקלאות האורגניים ההולכים ומתרחבים מאפשרים הסתכלות שונה על כלל הגידולים החקלאיים של הקיבוץ בחיזוק הקשר בין חקלאות, סביבה ואדם. תכנון הגידולים, קביעת עיבודי הקרקע, תדירות הריסוסים, הטיפולים בזמן הגידול מתוכננים באופן שוטף לאחר דיון והתייעצות הכוללים את מכלול ההיבטים החקלאיים והסביבתיים הכרוכים בכל תהליך. היבטים הנשקלים תדיר בקבלת ההחלטות כוללים את הנזק לסביבה מול התועלת לגידול, הרווח לסביבה מול ההפסד בתוצרת מעט פחות אסטטית, פסילת ריסוס כימי שנזקו בהפרת האיזון הטבעי של החי רב מתועלתו בהדברת המזיק, דישון כימי המוערך על פי בדיקות קרקע ואינו ניתן כלאחר יד ועוד. ההסתכלות לטווח הארוך בשימוש במחזור זרעים ומחזור עיבודים לשמירה על איכות הקרקע ומניעת שחיקתה , הם דוגמא לשיטת הניהול של ניר. 

 

ניר מאמין ודבק במטרתו כי מדינת ישראל אינה יכולה שלא לגדל חלק מהמזון אותו היא צורכת וזקוקה לקרקעות בריאות ומניבות וישמח לשתף ולהעביר מניסיונו ודרכו לחקלאים נוספים.

ניר גרזון

מנהל הגד"ש (גידולים ומו"פ), עין חרוד מאוחד

"אנחנו בסה"כ חיילים קטנים בהיסטוריה. המטרה שלנו להעביר את הקרקע לדורות הבאים לפחות באותו המצב שקיבלנו אותה או אפילו טובה יותר. הקשר אדם-אדמה זה הקשר הבסיסי ביותר."

bottom of page